Dzięki kunsztowi i uprzejmości Canette, ale i nie tylko jej ;)
Podane za Nigellą:
Składniki (12 sztuk):
Ciasto:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 7g (1 saszetka) drożdży instant
- 70g masła, rozpuszczonego
- 150ml mleka, ciepłego
- 2 duże jajka
Syrop:
- 120g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 2 łyżki miodu
- 200g orzechów pekan lub włoskich
Glazura:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Wypełnienie:
- 60g brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Polewa z serka:
- 125g serka śmietankowego np. Turek, Philadlphia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka roztopionego masła
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże.
Roztopione masło wymieszać z mlekiem i jajkami. Zalać suche składniki i
wyrabiać ciasto ok. 10 min ręcznie lub 5 min za pomocą robota kuchennego.
Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Uformować z niego kulę i włożyć do
miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę lub
półtorej w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Wymieszać syrop mikserem: utrzeć bardzo miękkie masło z
cukrem, aż będzie gładkie. Dodać syrop i miód, wymieszać. Orzechy z grubsza
posiekać. Okrągłą formę o śr. 26 cm wyłożyć folią aluminiową, rozłożyć na
spodzie przygotowaną mieszankę i posypać orzechami (można upiec też w formie do
muffinek).
Uderzyć wyrośnięte ciasto, zagnieść i rozwałkować na duży
prostokąt o wym. 60 X 30 cm, dłuższym bokiem do siebie. Rozmieszać jajko z
mlekiem i posmarować nim ciasto.
Zmieszać w miseczce składniki wypełnienia i posypać rozłożone
ciasto. Poczynając od bliższej, dłuższej krawędzi, zrolować je ostrożnie i
starannie, nie za mocno, na kształt foremnej kiełbasy. Pokroić rulon na 12 równych plastrów i ułożyć spiralne kawałki
przeciętą stroną do góry, na warstwie orzechów, w ok. 3 cm odstępach. Rozgrzać
piekarnik do 180 st. C.
Odstawić bułeczki na jakieś 20 minut, a gdy urosną i
zrobią się puszyste, wstawić blachę do piekarnika na 25 minut, aż będą
złociste.
Przykryj blachę większym talerzem lub inną blaszką i
odwróć do góry dnem, potrzebne będą rękawice lub ściereczki. Podnieść formę od
bułeczek, odlepić folię i odstawić.
W tym czasie wymieszać
składniki na polewę. Włożyć do rękawa do wyciskania i polać wierzch bułeczek.
Więcej takich pyszności proszę i oczekuję dalszej działalności pannyporanek :*
OdpowiedzUsuń