czwartek, 20 września 2012

Cinnamon rolls


Dzięki kunsztowi i uprzejmości Canette, ale i nie tylko jej ;)
Podane za Nigellą:


Składniki (12 sztuk):

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 7g (1 saszetka) drożdży instant
  • 70g masła, rozpuszczonego
  • 150ml mleka, ciepłego
  • 2 duże jajka
Syrop:

  • 120g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • 2 łyżki miodu
  • 200g orzechów pekan lub włoskich
Glazura:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Wypełnienie:

  • 60g brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Polewa z serka:

  • 125g serka śmietankowego np. Turek, Philadlphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka roztopionego masła
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Roztopione masło wymieszać z mlekiem i jajkami. Zalać suche składniki i wyrabiać ciasto ok. 10 min ręcznie lub 5 min za pomocą robota kuchennego. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Uformować z niego kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę lub półtorej w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.

Wymieszać syrop mikserem: utrzeć bardzo miękkie masło z cukrem, aż będzie gładkie. Dodać syrop i miód, wymieszać. Orzechy z grubsza posiekać. Okrągłą formę o śr. 26 cm wyłożyć folią aluminiową, rozłożyć na spodzie przygotowaną mieszankę i posypać orzechami (można upiec też w formie do muffinek).

Uderzyć wyrośnięte ciasto, zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt o wym. 60 X 30 cm, dłuższym bokiem do siebie. Rozmieszać jajko z mlekiem i posmarować nim ciasto.
Zmieszać w miseczce składniki wypełnienia i posypać rozłożone ciasto. Poczynając od bliższej, dłuższej krawędzi, zrolować je ostrożnie i starannie, nie za mocno, na kształt foremnej kiełbasy. Pokroić rulon na 12 równych plastrów i ułożyć spiralne kawałki przeciętą stroną do góry, na warstwie orzechów, w ok. 3 cm odstępach. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

Odstawić bułeczki na jakieś 20 minut, a gdy urosną i zrobią się puszyste, wstawić blachę do piekarnika na 25 minut, aż będą złociste.
Przykryj blachę większym talerzem lub inną blaszką i odwróć do góry dnem, potrzebne będą rękawice lub ściereczki. Podnieść formę od bułeczek, odlepić folię i odstawić.
W tym czasie  wymieszać składniki na polewę. Włożyć do rękawa do wyciskania i polać wierzch bułeczek.

1 komentarz:

  1. Więcej takich pyszności proszę i oczekuję dalszej działalności pannyporanek :*

    OdpowiedzUsuń